KOTY

zastanawiam sie jaka karme kupic czarnemu...

ostatnio mial

josera coulinesse http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/josera/59117

oraz sanebelle urinary http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/bosch_sanabelle/adult/98387

mam wrazenie ze nieco chetniej jadl sanebelle, choc bylo to urinary ktorego na moj gust nie potrzebuje (kastrat, ale nie ma problemow z ukladem moczowym, plus jest bardzo aktywny wiec nie tyje absolutnie). karmy sie koncza, niedlugo czas cos nowego mu zamowic i tu pytanie - czy ktos cos z ponizszych mial, moze polecic lub odradzic (i dlaczego)?

1. sanebelle adult pstrag http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/bosch_sanabelle/adult/184055
2. sanebelle adult kurczak http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/bosch_sanabelle/adult/31603
3. acana... w sumie kazda. grasslanda jadl chetnie. z jednej strony dosc drogie to w porownaniu do pozostalych, z drugiej chyba szyciej sie najadal wiec moze na jedno wyjdzie..
4. taste of the wild http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/taste_of_the_wild/177979 - sporo pozytywnych opinii na zooplusie..
5. ponownie josera

robakt   Liczy się jutro.
22 sierpnia 2011 19:37
oj, z tym ugniataniem, moja kocica jak wejdzie pod kołdrę, to ugniata łapkami na moim brzuchu 🙂
Magda - taste of the wild.
Sklad super, cena bardzo znosna, moj kot jadl chetnie, smakowalo, siersc super, zero klaczków, kupa wzrorowa.

Az za nią tesknie.
Ale niestety, meczymy sie na 1st choice hypoallergenic bo kocica wybitnie wrazliwa - alergia pokarmowa.

Sklad sanabelle i josery nie powala (choc josere moj kot bardzo lubil.

Acana b. dobra i polecana ze wzgledu na sklad, cena w miare ok ( w porównaniu z WildCatem i Ziwipeak'iem 😀)
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
22 sierpnia 2011 20:13
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/08/d254e66867a2d6a79122109807458c29.jpg?1313922675 Coś dla kociarzy. Włączyłam rano i do teraz nie mogę się przestać śmiać  😂
Notarialna - świetne! w 100% prawda  🤣

Szkieletorka zdecydowanie lepiej! Znów siedzi, zaczęła jeść. Lekarz pierwszy raz nie bał się powiedzieć, że "czuje się dobrze"  😅
Teraz boję się nocy - po wczorajszej się jej pogorszyło.
Marzena, dzieki

odrazu zapytam czy ktos ma ta karme aktualnie i moglby podeslac garstke na probe czy diabelek bedzie ja chetnie jadl? wprawdzie poki co nie wybrzydzal z zadna karma, ale super by bylo sie upewnic 🙂
Marzena, dzieki

odrazu zapytam czy ktos ma ta karme aktualnie i moglby podeslac garstke na probe czy diabelek bedzie ja chetnie jadl? wprawdzie poki co nie wybrzydzal z zadna karma, ale super by bylo sie upewnic 🙂

Daj znac prosze jak namierzysz gdzies odrobine do sprobowania - w razie czego sluze Etosha i Ziwipeak 😉
Z wymienionych karm jeszcze Orijen ma bardzo fajny sklad i jest sensowny cenowo.
magda, mój ma ambę na punkcie Sanabell , śpiewa do niej serenady, mruczy przy jedzonku.
Dla kastratów masz wersje Light.
Lasencje z dziś  😉
magda: Szczerze polecam karmę Taste Of The Wild, wprawdzie karmię ją moją kotkę dopiero 3 tygodnie, ale już mogę ocenić, że :
kot chętnie ją je, kupki są ok, jest wydajna, już widać, że futro ładniejsze, ani razu nie wymiotowała kłakami, a ma długie futro i wcześniej się zdarzało dosyć często 😉 A do tego ma świetny skład a cena... super 😀
Kupowałam w e-karma.pl wysyłka przy zakupach o wartości ponad 100 zł jest darmowa i w wielu sklepach z karmą tak jest.
Josera nie jest dobra, Sanabelle podobno jeszcze w miarę. Polecam też Orijena i Acane z tym, że niektóre koty niechętnie je jedzą.
Ważne żeby karma miała dużą zawartość mięsa, bo przecież kot jest mięsożercą, a niestety w większości karm zawartość mięsa jest znikoma, za to pełno zbóż i wypełniaczy.
Zaraz jadę po kota  💃 Mała trikolorka. Taka była akcja szukania domu dla niej, że w efekcie trafi pod skrzydła Mamy i Cioci  😁 No i na jakiś czas do mnie początkowo.
dzisiaj mój mały 2miesięczny  kotek wykupał tasiemca 😲  jestem przerażona, bo cały ten czas nosiłam go na rękach, spał u mnie na szyi itp  boje sie, że sie zaraziłam...
kotek to typowy stajenny zwierzak, ale był porzucony przez matke, więc wzięłam go do domu, jutro miałam kupić coś na odrobaczenie, a on dzisiaj takie coś mi urządził
czytałam, że człowiek zaraża sie rzadko od kota i zwykle wtedy, gdy kot ma pchły, a mały pcheł nie ma...
spotkał sie ktoś z czymś takim 🤔 jakie jest ryzyko zarażenia 🤔
Przywiozłam. Kiciunia już biega, broi, buty trzeba było pochować, bo  sznurowadła okazały się jej wielką miłością i adidasy latały po całym przedpokoju 😁 Szczeliny pod szafami są świetne! I obecnie idealnie wyczyszczone z kurzu  😂 Kotka okazala się bardzo odważa, zaraz się zaaklimatyzowała, znalazła już kuwetę, posiedziała w niech chwilę, ale wyszło na sucho :/ Mam nadzieję, że będzie do niej wracać (kotka ze stajni, martwię się czy nie ma ciągot do wszelkich materiałów czy folii). Podbiła serce T.  😎 
Zdjęcia chwilowo komórkowe, bo aparat padł.

Bischa   TAFC Polska :)
23 sierpnia 2011 20:27
Czy kot może zachrypnąć? Przejść mutację głosu ( 😁 )? Luna trochę jakby zachrypła, dziwny ma ten miauk, zupełnie inny... Słychać zmianę w głosie zdecydowanie, taki jakby "pijacki". Zauważyłam to dzisiaj.
I nie wiem, powinnam iść do weta z tym? Normalnie je, pije, załatwia się, żywotność i inne zachowania się nie zmieniły ani trochę. Jaka powinna być normalna temperatura u kota (może udałoby mi się ją zmierzyć). Czym to może być spowodowane?
trzymajce mnie bo nie wytrzymam z jednym z kotow!!! kolacje wciagnal jak zwykle w kilka sekund. rozerwal worek z jedzeniem, wyjadl czesc. nie zdazylam schowac miski z jedzeniem czarnego - wyzarl (a wyszlam tylko kubek odstawic). teraz na bezczela do miski sie znow wpycha. no ile mozna!!!!!!!!!!!  😤 😤 😤 mam czasem ochote dac mu tyle jedzenia by sie ozygal. serio. tlusty, wiecznie glodny i wiecznie wykradajacy przy absolutnie kazdej okzji.  😤
23 sierpnia 2011 20:59
Dworcika trikolorki są najlepsze  😍
robakt, mojej Mamie zawsze się trikolorek marzył. Ale mamy 3 inne - białego, czarnego i rudzielca 😉 Biały już się starzeje niestety 🙁
Trochę szkoda, że młoda nie ma więcej ciemnego na pysku, ale i tak jest genialna. Brój mały :P

PS. Kuwetę ochrzciła jak stara wyga ;]
23 sierpnia 2011 21:14
To miejmy nadzieję, że kuweta jej się spodobała i będzie korzystać 🙂

Też mam trikolorkę i nie zamienię na inną 🙂
Kot już z T. w łóżku urzęduje 😁
Dworcika cudna jest 🙂 mojemu kuzynowi ostatnio podrzucili taką małą trikolorkę 😉 tzn. podobą 😉
Dworcika, przecudna!!! 🙂 Jak ma na imię? Gratuluję!! 🙂 Nie martw sie na zapas. Ja mam rudzielca ze stajni i jest straszny czyścioch 🙂
Moja kotka przybłęda właśnie się koci  🙂
cavaletti, daj znać jak będzie po wszystkim 🙂

Kota jest jeszcze bezimienna, ma kilka mało ładnych ksywek chwilowo. To tak na dobrą sprawę nie jest mój kot. Sprawa jest nieco skomplikowana - finansuje ją Ciocia i oficjalnie to taki Jej kotek (aczkolwiek jeszcze jej nie widziała poza zdjęciem 😉 ). Wujek wolałby psa i na kota trochę kręci nosem, więc na czas kwarantanny kicia zostaje u mnie. Później albo pojedzie do Cioci, albo do mojego rodzinnego domu 🙂

Do 4:30 kotka spała między naszymi poduszkami burcząc jak traktor. W nocy wylądowała w kuwecie i poszła ogarniać mieszkanie. Rano znalazłam ją śpiącą na dywanie (najfajniej jest obok drzwi na balkon). Arystokratka, jak tylko nasika do kuwety, to absolutnie NIC innego się już nie da zrobić (chociaż obecnie żwirku ma full, a kuweta spora). W ten sposób powstała kupa za fotelem. Na szczęście zauważyłam w porę...

O cudownej zabawce każdego samotnego kota - kartonie - wspominać nie będę 😁
cavaletti i jak? 🙂
My od niedzieli jesteśmy już w naszym domku ( przez wakacje w domu moich rodziców byłam z Tobim)
Teraz to jest szał Tobiego!
1. w jego oczach było widać zdziwienie, że tak szybko można wejść z jednego pomieszczenia do drugiego (łazienka-przedpokoik- pokój) [mieszkanie to kawalerka 30 m2] ;D
2. suszarka na pranie to najlepszy punkt obserwacyjny, a jak świetnie można się po rzeczach wspinać na nią!
3. siedzi i się zastanawia co się dzieje jak pralka chodzi " dlaczego tam się wszystko kręci i pełno piany?" ;D
4. można obgryźć wszystkie kwiatki na parapecie
5. najlepiej się spi na parapecie i wygrzewa na słoneczku
6. można wejść za tapczan i DO tapczanu!

Tobi jest niesamowity! Skończył niedawno 4 miesiące  😍 A ile jeeee! bierze mnie na litość, ale muszę się powstrzymywać.
Kilka zdjęć słodkiego broja 😍
Marthinka - BARDZO uwazaj na kwiatki.
Wiekszosc jest dla kotów szkodliwa lub nawet trująca, kot może umrzeć od zjedzenia chocby małego kawałka kwiatka.

http://www.cats.alpha.pl/roslinytrujace.htm

U mnie w domu nie ma praktycznie juz zadnych kwiatków, nie warto ryzykowac zdrowie kota.
Kota 50/50 - kuweta/gdziekolwiek. Muszę poblokować wszelkie kąty. No i niestety, do chwili, kiedy się nie nauczy, to na noc i w czasie naszej nieobecności będzie musiała czas spędzać w łazience. Ze swoim kocykiem i kuwetą. Jak dlugo to może trwać? Ostatnie maluchy miałam dobre 10 lat temu, a tam zawsze ze starszym kotem, kilkoma kuwetami i kuwetą-ogródkiem, więc problemu nie było wcale 😉
moze postaw jej druga kuwete? chociaz karton ze zwirkiem? moze jak bedzie miala wybór to daruje sobie podloge?
Trzeba będzie. Mam nadzieję, że to wystarczy.
Zacznę od tego, że kotka wybrała sobie beznadziejne miejsce do wykocenia, mimo przygotowanego wcześniej kartonu wyłożonego styropianem i materiałami. Koci się na stryszku nad garażem w dużym kartonie po telewizorze na takich arkuszach miękkiej pianki.
Jedynym plusem jest to, że kociaki mają tam ciepło 🙂

Są już trzy. 2 czarno białe i jeden bury tygrysek. Ten ostatni jest przesłodki  💘 Kociaki to grube kulki, przyssane do sutków. Nie wiadomo, czy to już koniec, czy nie, na razie nie przeszkadzamy. Wieczorem planujemy przenieść rodzinkę do jakiegoś lepiej dostępnego miejsca. Kotka jest ufna i myślę, że nie będzie z tym problemu 🙂

Jakiej maści teoretycznie mógł być ojciec, skoro matka jest biało-czarna, a kociaki jak wyżej? 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się