Ech......powiem wam...ludzie z dnia na dzień mnie zaskakują - co obcujacy z końmi of course........Zobaczymy co to będzie....
Ech... kare szczęście z jednej strony szkoda gadać..... Jak właściciele niektórych koni nie myślą
Jakby co na pw zaprszam
Faraa, na Twoich to nawet ja się znalazłam 😎
No ba, ja też tam jestem, coś zapamiętale notowałam 😂 i mój małż z miną pt. "Co ja tu do jasnej anielki robię?"
edit: czy jest w Polsce laboratorium, które mogło by mi zbadać, czy mój koń nosi gen maści kasztanowatej? Ile kosztuje ta przyjemność?
Laboklin na ten przykład. Tzn. są w Polsce, ale badanie robią za gramanicą i wystawiają certyfikat. Kosztuje bodajże 160 zł, ale nie wiem na pewno. Nie więcej, niż 300 zł.
sasqach Piękny ma też ruch i gdyby nie brak bujnych szczotek pęcinowych to na żywo można by go było pomylić z fryzem
na cale szczescie nie mozna go pomylic z fryzem bo ma duzo lepszy pokroj i proporcje niez karawaniarskie konie.
O, dzięki Aleksandra Alicja, będę musiała się zagłębić w temat...
kosteczka
U nas jest ogier po Hutorze i ma świetny charakter. Bardzo grzeczny, a na dokładke bardzo jezdny 🙂 Jeden z lepszych koni i piekniejszych koni w stajni. 🙂
Mam nadzieję, że niedługo będzie mi dane sprawdzić jak nosi nasz. Wcześniej nie miałam możliwości bo chłopak był zajeżdżony dopiero 5 miesięcy temu, a ja byłam w ciąży, więc nie bardzo. Pomimo tak późnego wieku nie było żadnych problemów przy zajażdżce. Czekam teraz aż dojdę do konkretnej formy po porodzie i może wreszcie odważę się na niego wsiąść, chociaż na chwilkę. Mam małe obawy, oczywiście biorę pod uwagę od razu najczarniejszy scenariusz, może akurat jak będę na nim siedzieć to gdzieś znienacka wyskoczy jakaś klacz (która specjalnie się gdzieś schowała i czekała tylko na to, aż ja wsiądę 😂 ) i kryć polecimy 😁
katija , ale który ma lepszy pokrój i proporcje, fryz? I ślązak = koń karawaniarski, tak? Trochę dziwnie to napisałaś, że nie mogę wyłapać co jest co.
kosteczka, twoj kon jest duzo lepszy pokrojowo i ladniejszy niz fryzy. fryz to kon karawaniarski, innych zastosowan nie widze. one powinny probe dzielnosci w karawanie przechodzic 😎
Próbę dzielności w karawanie... dobre 😂
Dzięki za wyjaśnienie, muszę chyba porządnie potrenować czytanie ze zrozumieniem, bo teraz wszystko wydaje się w miarę jasne.
asds jeździsz jeszcze tego ślązaka?Ostatnio w ogóle nie pokazujesz go. 😉
kare_szczescie genialny chłopaczyna 😍
no to my na dokładkę pokażemy się z siodła 🙂
Kto leci jutro na kwalifikacje?🙂
I jak na kwalifikacjach? Koniecznie pokażcie zdjęcia i może listę tych, które się zakwalifikowały=]
pozdrawiam
A jest gdzieś dostępna lista ogierów zakwalifikowanych?
Z całej stawki zachwycający dla mnie był tylko Brytan, znany mi wcześniej z Poręby. Pozostałe ogiery- średnie 🙄 Osobiście podobały mi się 2 po Bajarzu, chociaż zasadniczo w Książu mówią, że po Bajarzu zmarnowali dwa roczniki, a z tych dwóch przedstawionych tylko jeden się zakwalifikował z 12 za typ. (Swoją drogą moim zdaniem nie powinny się kwalifikowac ogiery z 12 za typ!!!) Ale były to konie wysokie (171 i 172 cm w kłębie, podczas gdy większośc miała w granicach 163 cm), proporcjonalne, z porządnym nadpęciem (24 i 25 cm), ładnymi śląskimi głowami, tylko z małą masą. Ale za 2-3 lata to mogą byc naprawdę porządne ogiery! Ten zakwalifikowany ruszał się dobrze, miał bardzo obszerny stęp. Drugi nie pokazał się wcale, był apatyczny, skrępowany w ruchu i można podejrzewac, patrząc na zapsikane rany, że był po prostu porządnie poobijany. Wcale bym się też nie zdziwiła, jakby się okazało, że gorączkował. Mam nadzieję, że pokażą go za rok!
Lokany- ten Książański, z całym szacunkiem dla ich hodowli, ale nie zasługiwał na kwalifikację. Nie ruszył się wcale, do tego był wyjątkowo szlachetny w typie- równie dobrze mógł zostac pokazany w Bogusławicach... Dwa pozostałe przynajmniej się ruszyły, z wyglądu też nie były najgorsze (81 i 82 pkt. bonitacyjne...). Ulubieńcem wszystkich na pewno był pełny brat ogiera Tabasco- Tolek 😁 Klucha niesamowita, o karecianym ruchu, cały kary chyba nawet b.o. No świetny był 😍
Ogier Lakier- typ z lat 60tych- mały, taki kartofel zimnokrwisty, ale w zaprzęgu prezentował się o niebo lepiej.
To tak na szybko moje wrażenia, zdjęcia będą, ale może jutro 🙄
AleksandraAlicja, a masz listę zakwalifikowanych? Nigdzie nie mogę jej znaleźć.
Czemu ogiery w starym typie mają niższe wymagania w zakładzie treningowym niż te w nowym typie?
Chociażby dlatego, że te z większym dolewem xx lepiej sobie radzą w próbie wytrzymałościowej.
Listy ogierów zakwalifikowanych nie ma jeszcze, ja mam tylko swoje notatki.
... typ z lat 60tych- mały, taki kartofel zimnokrwisty...
🙂 dobre
To chyba mój typ 😍
asds jeździsz jeszcze tego ślązaka?Ostatnio w ogóle nie pokazujesz go. 😉
Jeździm, jeździm,,,tylko pogody do zdjęc ni ma 🙁
celsijs Ale świetny ogiero 🤣 Całym rokiem jest taki kary?
iwona9208 , dziękujemy :kwiatek:
Od kwietnia już nie jest ogierem, stwierdziłam że lepiej mu będzie jak zostanie wałachem.
Teraz mimo że tego lata za dużo słońca nie było trochę jednak wypłowiał na skarogniadego, czekamy więc na zimę aż znowu będzie całkiem kary 🙂
Zdjęcia Pauliny Peckiel- przy każdym zdjęciu dane konia, wymiary, typ, bonitacja- jeśli się zakwalifikował. Miłego oglądania 😀
Przepiękne fotorelacje bardzo żałuję, że nie mogłam przyjechać, ale na 100% kiedyś się wybiorę.
Dajcie coś jeszcze
Tak oglądam i oglądam tę fotorelację i ja pewnie jestem nieobeznana... ale nie podoba mi się to, jakie konie pobrali do ZT w tym roku. Ja wiem że teraz się określa typ nowy i stary, ale te ślązaki to już w ogóle nie to. Równie dobrze mogliby postawić wielkopolaka na ten zakład i by przeszedł podejrzewam. I jeszcze mam pytanie, nie jakieś złośliwe czy coś ale : czemu koń La Paz jest starego typu?
http://peckiel.pl/slazaki/ksiaz-9-sierpnia-2011/?nggpage=6 na samym dole siwek.
pozdrawiam miłośników koni śląskich... w typie śląskim ;-)