Kącik Ujeżdżenia

Ja byłam w Bajardo tylko w piątek, niestety krótko, a szkoda, bo na prawdę było na co popatrzeć 😉 Widziałam chyba tylko Koniczkę, ktoś z volty jechał Petki albo Nki?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
07 sierpnia 2011 20:25
Ja? Jak zwykle człowiek-orkiestra 😁 trenero-zaplataczo-czytaczo-sekretarz-przynieś-zanieś-pozamiataj 😁 No i jeszcze po godzinach jakieś szkapy jeździłam 🏇
Jasnowata ciężko było by z budki sędziowskiej 😉 Jak zawsze zawody w Bajardówku super, bardzo je lubię. Chociaż, nie powiem - wykończyły mnie troszkę.
Ewuś, budki sędziowskiej, fajnie 🙂 A, z którą sędziną siedziałaś? w C, czy E? 🙂 Czy w ogóle jak już nie startowałam, tylko biegałam z karteczką po podpis?  🤣
Koniczka, ciekawa robota  😀 Ja zawsze chciałam robić za takiego kogoś 🙂 Ale, musiałabym wyjść zza stodoły, znaleźć porządny ośrodek, który organizuje zawody i przygarnąć sobie zawodników w trening 😎 Wiecie co, zazdroszczę Wam. Strasznie zazdroszczę, że macie możliwość nabrania takiego doświadczenia.
Jasnowata ja siedziałam przez calutkie 3 dni 😉 na Twoim konkursie, akurat w E 😉
A co do Koniczki, to chyba byś nie chciała. Ja ją podziwiam. Pamiętam, jak w zeszłym roku byłam jako luzak z 3 końmi i jeszcze na rannych konkursach sekretarzowałam. Na koniec dnia nie wiedziałam jak się nazywam  😵
07 sierpnia 2011 21:07
Lekko na pewno nie było 😉 Codziennie pod koniec dnia myślałam, że zaraz zemdleję. Co nie zmienia faktu, że ja zawody uwielbiam i czuję się na nich jak ryba w wodzie. Szkoda tylko, że startować nie mogę 🙁
Ewuś, wierzę Ci 🙂 Jednak ja lubię taką porządną robotę przy koniach. Pewnie, że po jakimś czasie miałabym tego powyżej uszu, ale w tym momencie bardzo chciałabym spędzić na zawodach cały dzień pomagając zawodnikom/organizatorom/sędziom. Bo przecież, to naprawdę daje duże doświadczenie. Ja na zawody jeżdżę bardzo rzadko, co dziś również odczułam, bo nie wiedziałam niekiedy jak się zachować, czy mogę tu wejść, podejść itp. I przy okazji tych słów chyba mogę sobie ponarzekać, że był ze mną tylko tata - totalny laik, który mi nie podpowie co zrobić 😉 Dobra, pojęczałam sobie.  🙂

Chciałabym pojechać do Bajardo też za dwa tygodnie i poprawić te paskudne oceny 😉 Może wybłagam, żebyśmy pojechali na dwa dni, bardzo bym chciała.

edit. Koniczka, a dlaczego nie możesz startować?
rybka   Różowe okulary..
08 sierpnia 2011 11:04
Zawody były bardzo udane, wielkie gratki dla Organizatorów 🙂  Dziękuję również współmieszkańcom Stajni D za miłe towarzystwo i pozdrowienia dla Topika  :kwiatek:
Topik mistrz  😉
08 sierpnia 2011 19:28
Jasnowata, ponieważ mój koń ma syndrom Head Shaking.
Przepraszam, nie wiedziałam. Wielka szkoda 🙁 Ale widzę po zdjęciach w galerii, że i tak prezentujesz na nim wysoki poziom 🙂 Szkoda, ze nie możecie się pokazać.
Zawody były bardzo udane, wielkie gratki dla Organizatorów 🙂  Dziękuję również współmieszkańcom Stajni D za miłe towarzystwo i pozdrowienia dla Topika  :kwiatek:

No proszę jaki świat jest mały 🙂 Ja również dziękuję za miłe towarzystwo  :kwiatek:
Topik zostanie pozdrowiony przy najbliższej okazji, bo wrócił już do swojej Pani  😕

A co do organizacji to naprawdę nie można się o nic przyczepić, było SUPER!!!
Czy robił ktoś może zdjęcia podczas C-tek?

Dziekujemy za pozdrowionka,  Topik smacznie odpoczywa po udanym weekendzie. Jeszcze raz bardzo dziękujemy super ciociom  :kwiatek:
Mam pytanko!
Jakie jest lepsze zapięcie w puśliskach ujeżdżeniowych?
ze spinką CONWAY czy zapięciem H ?
( http://www.daw-mag.pl/pusliska-ujezdzeniowe.html )
I jak to wychodzi z ich długością? Mam ok. 170cm wzrostu. Myślałam nad 65cm lub 70cm.
Pan z Daw Maga powiedział mi, że zapięcie H jest mniej wyczuwalne pod łydką i takie też mam, nie narzekam.
Myślę, że powinnaś pomyśleć o 75cm. A najlepiej zmierz sobie puślisko jakie używasz i do otrzymanej długości dodaj około 15cm 🙂
Ja generalnie zrezygnowałam z tych z haczykiem i toleruję tylko te z bolcem. W nich przynajmniej da się dziurkaczem zrobić dziurkę "pomiędzy" a mi często wypadają tak długości, że bez dorobienia połówek dziurek nie mam szans na ustawienie.
Czy ktoś ma informacje czy zawody 20-21 w Bajardo się odbędą? Nie ma jeszcze propozycji 🙁
Odbędą, propozycje dostałam na maila.
O, świetna wiadomość.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
10 sierpnia 2011 11:15
Mam pytanko!
Jakie jest lepsze zapięcie w puśliskach ujeżdżeniowych?
ze spinką CONWAY czy zapięciem H ?
( http://www.daw-mag.pl/pusliska-ujezdzeniowe.html )
I jak to wychodzi z ich długością? Mam ok. 170cm wzrostu. Myślałam nad 65cm lub 70cm.

I ja się podepnę pod pytanko dotyczące dawmagów:
czy rozmiar puślisk podawany na stronkach sklepów to
wymiar minimalny, średni (zarówno w jedną i drugą stronę parę dziurek do regulacji) czy
maksymalny?
Moje aktualne puśliska mają 60 cm i na krótszych nie będę jeźdzć (no może 1 dziurka do skrócenia), chcę mieć możliwość wydłużenia.
Jaką długość wybrać?
Ms_konik, podana jest długość całkowita nie zapiętego puśliska, moja długość puśliska zwykłego to 55 cm, w puślisku daw-mag 70 cm używam mniej więcej środkowej dziurki.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
10 sierpnia 2011 13:13
Ogryzek dziękuję ślicznie!
W wyniku skomplikowanych obliczeń 😉 doszłam do wniosku,
że puśliska 75 cm powinny być ok 🙂
10 sierpnia 2011 18:54
Na stronie MZJtu pojawiło się info o programach na Mistrzostwach Małopolski: http://mzj.krakow.pl/news.php?cid=0&nid=3046

I moje pytanie - czy będąc seniorem nie mogę jechać któreś z rund P ? Bo na to wygląda, że tylko L, N i CC są otwarte...
Dzięki Koniczka 🙂 Ja cały czas patrzyłam na stronę Bajardo 🙂
Na stronie MZJtu pojawiło się info o programach na Mistrzostwach Małopolski: http://mzj.krakow.pl/news.php?cid=0&nid=3046

I moje pytanie - czy będąc seniorem nie mogę jechać któreś z rund P ? Bo na to wygląda, że tylko L, N i CC są otwarte...

Nie wiem jak z rundą P, ale ogólnie wygląda na to, że juniorzy mają trudniejszą rundę (N1, N2, N4), niż młodzi jeźdźcy (N6, N7, N5)  😉
11 sierpnia 2011 16:52
Obciachu a propos Jaszkowa cd... http://www.eurodressage.com/equestrian/2011/08/11/whats-happening-august-2011

"Just to give you an idea of how bad conditions were at the 2011 European Pony Championships in Jaszkowo, Poland, we show you this photo. This was glass picked from the warm up arena and 10-minute ring by a Danish team member. The Danes actually worked together and skimmed both arenas picking out stones and glass in order to protect their ponies from injury. Yes, this was an FEI endorsed European Championship!"

Ale wstyd  😡 To jest skandal, żeby na takiej imprezie były aż tak rażące błędy organizacyjne.
11 sierpnia 2011 17:59
Mi jeszcze aż słabo się zrobiło jak widziałam zdjęcia budek sędziowskich i stanowiska spikera...

Żeby przejść do przyjemniejszych temató - kto za tydzień pojawi się w Bajardo? Ja będę jechać C5 poza konkursem w sobotę.
Apropo Mistrzostw Małopolski to ktoś nie zauważył, że konkursy N1, N2, N4 są to programy kucowe, dośc trudne do przejechania dużym koniem i oczywiście trudniejsze od normalnych N.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się