Jeszcze kwestia
definicji kulawizny. Ja mam wrażenie, że są różne. Niektórzy uważają, że jeśli koń:
- chodzi z palca
- wali jak maszyna do szycia, drobne kroczki
- zawija nogą na boki tak, że skosi człeka stojącego metr od toru ruchu
- nie ma równego rytmu kroków, 4 w stępie, 2 w kłusie, o identycznej sile uderzenia w podłoże
- ...
To
on tak ma, można siodłać i jechać. Dla mnie taki koń jest w pewnym stopniu kulawy i nie brałabym go w trening - co najwyżej, mając świadomość DLACZEGO jest jak jest, można stępowac, robić rehabilitacyjne zakłusowania i gimnastyki, ale ze świadomością, ze jeżdzi się na koniu nie w 100% sprawnym. Oczywiście czasami tak jest dla niego lepiej (rehabilitacja!) ale trzeba o tym wiedzieć IMHO, żeby nie jeździć w sposób, który może zaszkodzić.
Takich "niekulawych" koni widzę w naszej stajni mnóstwo, niestety, przykłady mniej lub bardziej liczne na wszystko co wymieniłam na górze - regularnie dzień w dzień pracują pod siodłem. I nie są to rzęchy rekreacyjne, tylko prywatne zwierzaki. Z drugiej strony grupa koni, których właścicielom zależy - i spojrzenia z politowaniem tych "użytkujących" -
znowu tylko stępujesz? Znowu na kopyta patrzysz? Co sie stresujesz, czy mu trawa nie szkodzi, można okuć i będzie chodził po wszystkim! Jaka [i]rehabilitacja?? Przecież mu nogi nie odpadają. Że co, że to załamanie, które widać na górze na kopycie? No i co z nim? Jeszcze witaminki dajesz specjalne jakieś? Tu są takie dobre ogólne, dużo żelaza jest na krew dobrą. Wszyscy to dają i jest fajne.[/i]
zoyabea - forma jest inna, AFAIK CleanTrax jest w żelu (mylą mi się z white lightning, ale WL to chyba odpowiednik Oxine właśnie, czyli armexu naszego)
Perlica - prawa do publikowania tych artykułów ma hipologia, jest ich tam więcej, a ich autor nie nazywa się Peter tylko Pete (czyta się "Pit"😉. Nie widzę wzmianki o tłumaczu (tłumaczce) - a jest nim
Wiwiana w tym konkretnym przypadku. Przetłumaczenie artykułu i przebicie się przez korektę trochę trwa, kasy za to nie dostajemy, więc chociaż tyle się należy. Wkurzają mnie takie przedruki na każdym blogu-o-konisiach.blox.pl :-S (...idę łyknąć magnez)
http://hipologia.pl/news/show/id/472http://hipologia.pl/news/showList/id/85/page/2