roladki z indyka z melonem 😎
wegetariaski vifon- bo po pracy do stajni od razu jadę. Nie ma to jak zdrowa dietka 😎
gołąbki w sosie pomidorowym i ziemniaczek <3 😜
Ja dzisiaj też gołąbki, bo moja mama kupiła sobie jakiś garnek specjalnie do gołąbków i mam do niej pojechać po treningu po wałówkę 😀
A wczoraj pyszne udka indycze pieczone w sosie miodowo-musztardowym, do tego młode ziemniaczki i fasolka szparagowa z zasmażką - mniam 🙂 chce mi się ostatnio gotować jakoś 🙂
witam w klubie, mnie gotowanie odstresowuje😉
U mnie dziś mięsożerna część rodziny je dziczyznę (tata przywiózł wczoraj z polowania) a ja pieczone ziemniaki i grillowane warzywa + sos jogurtowo-czosnkowy. 😉
Przepis na tarte szpinakowa:
10 - 12 dag mąki
żółtko
łyżka zimnej wody
7 dag masła lub margaryny
opakowanie mrożonego szpinaku
jajko
cebula
2-3 ząbki posiekanego czosnku
pomidor obrany ze skórki
5 dag startego żółtego sera
pieprz, sól, bazylia (suszona lub minikostka)
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, żółtka, wody i masła zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie przygotować szpinakowe nadzienie. Na rozgrzany w niewielkim garnuszku tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub półksiężyce cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Pilnować trzeba czosnku bo lubi się szybko przypalać, zanim jednak się to stanie dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Gotujemy go do czasu, aż zbędny nadmiar wody odparuje (zazwyczaj ok. 5 - 10 min). Szpinak nie może być zbyt luźny, gdyż po upieczeniu tarty nadzienie będzie się rozlewać. Doprawiamy go solą, pieprzem i bazylią (najlepiej minikostką). Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajko, mieszamy. Formę na tartę smarujemy tłuszczem, wyklejamy ciastem, spód nakłuwając w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy go ok. 5-7 min w piekarniku o temp. 180 C. Na podpieczony spód rozkładamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Na wierzch układamy plastry soczystego pomidora, który solimy i ewentualnie doprawiamy pieprzem (jeśli lubimy 🙂. Całość pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku o temp. 180C
Wczoraj mialam tak zwane zabie udka, czyli po polskiemu skrzydelka zapiekane w sosie slodko ostrym 😉 zdjec brak niestety
gulasz z jagnięciny z cukinią, cykorią i papryką 🙂
Barszcz biały i pierożki z jagodami-obiad u babci 😍.
a ja wlasnie czekam na moją zapiekankę makaronową z sosem serowym i kurczakiem i cos czuje, ze zaraz ją spale przez siedzenie na volcie 😁
spaghetti z sosem bolońskim. mam ochotę na ruskie.
Makaron z klopsikami i sosie pomidorowym.
Dzisiaj kalafiorowa ,jutro bigos z młodej kapusty i swoje ziemniaki . A leczo w czwartek na 100 % 😜
2 gotowane kolby kukurydzy😀
widzę wielki szał na leczo na volcie 🙂
ja zrobiłam wielki gar więc i na jutro będzie mniam mniam
Nie ma co się dziwić, wszystko świeżutkie, więc trzeba korzystać, dla zdrowia 😉
U mnie w domu też stoi gar leczo :p w ramach tego że dużo warzyw w ogródku rośnie.
A czy ktos moglby wrzucic sprawdzony przepis na leczo? bo nigdy nie robilam sama, a lubie 🙂
Leczo to wlasciwie takie ustrojstwo, ze co wrzucisz bedzie dobrze🙂podstawa jest ostra kielbasa podsmazona w kawaleczkach, do tego moze byc:
- papryka w dowolnym kolorze a najlepiej miks
- cukinia
- cebula
- marchewka
- pomidory
Doprawic na ostro do smaku i przedusic w jednym garze, mozna zaprawic koncentratem pomidorowym🙂
albo zamiast kielbasy piers z kurczaka w kosteczke, wprawdzie to juz bardziej 'leczo' niz leczo, ale w moje gusta stanowczo bardziej trafia 😉
do kurczaka daje obowiazkowo cebulke, cukinie i pomidory. A reszte - to co mam akurat w lodowce - czyli pieczarki, papryka, kiedys rzucilam na koniec garsc swiezego szpinaku i tez bylo super 🙂
a ja do leczo daję kukurydzę i też jest dobre.
swoja droga,dodajac kukurydze i zamieniajac kielbase na miesko insiejsze, mamy juz bardziej chilli con carne 😜
my jeszcze pieczarki dodajemy 🙂
Ale mi narobiłyście smaku na leczo, chyba muszę sobie przygotować 🙂
U nas obowiązkowo jeszcze kabaczki.
W sumie to już dużo razy widziałam jak mama robi leczo ale generalnie ja nie jadam :p