Dopasowanie siodła

ae, standard winteca - czarny łęk = standard presige 33 = standard Daw Maga M
Jeśli chodzi o łęki szersze/węższe mają się do siebie nijak :p

croope co do tego, że łęk Daw Maga M odpowiada Prestige 32/33 się zgodze. Ale że standard winteca odpowiada takiemu rozstawowi łęku się nie zgodze (jest węższy) miałam wszystkie 3 siodła razem, szkoda, że nie pstryknęłam fotki.
oooo...no tak.  😉 To ZDECYDOWANIE lepszy pomysł niż fotki.  😀

Ale jakie jest w takim razie zadanie pasowacza w firmie Prestige, oprócz :
-poznania szerokości łęku
-zerknięcia, czy grzbiet konia nie jest aż TAK nietypowy, żeby wymagał odlewu

Rozumiem, że pasowacz nie ma możliwości wpłynąć na kształt zamawianych paneli czy ich wysokość? Nie może zamówić siodła o np nieco bardziej podniesionym tyle?

Jeśli tak, to wizyta pasowacza jest bez sensu. No chyba, ze decydujemy się na branie tego odlewu.
sorry za off top ale

co do ihaha to pamiętam jak chciałam kupić u nich jakąś używaną skokówkę ale tak do 2tyś max to usłyszałam tylko że TAK TANICH RZECZY to u nich nie ma.  🤔

ale w efekcie udało mi się u nich kupić winteca skokowego który fajnie leży ;]
eee....ja tam w ihaha brałam kiedyś mojego Daw Maga Huberta. Był używany i około 1200-1500 kosztował.
tunrida, Z Prestige to chyba jest tak, że, żeby podnieść tył, musisz sobie zamówić usługę specjalną pt "dodatkowe wypełnienie zadnich paneli" czy jakoś tak, która kosztuje, bagatelka, chyba.... 1500 zł.
tunrida, oprócz wymierzenia rozmiaru łęku obejrzy konia, czy nie jest np krzywy i zaznaczy w którym miejscu wymaga dodatkowego wypełnienia. Zdecyduje czy zamawiane siodło ma być z pełnym wypełnieniem paneli, półwypełnieniem czy może podwójnym. Zwróci uwagę, czy koń nie wymaga szerszego rozstawu ławek niż standard (który w Prestige sam w sobie jest szeroki, ale różne przypadku się zdarzają). No i przede wszystkim - zaproponuje model siodła odpowiedni dla tego konia, bo jak wiemy, różne modele to nie tylko wygoda jeźdźca i wygląd zewnętrzny, ale przede wszystkim, nie każdy model siodeł nadaje się na każdego konia 😉
Mówię konkretnie o firmie Prestige z którą mam najwięcej do czynienia, nie wiem jak to wygląda w innych firmach. 🙂

Sankaritarina, jak zamawiasz u nich nowe siodło, większość usług dodatkowych jest w cenie 🙂

akzzi, wobec tego zwracam honor. Nie mam tak dużego doświadczenia z Wintecami, pomyliłam się. 🙂
croopie- no właśnie. Ale myślę, że to wszystko o czym piszesz można również wyczytać z fotek. Przynajmniej to, do momentu wyboru modelu siodła. Czy nie można?
Mi się wydaje, że można. Na pewno o wiele trudniej to zrobić za pomocą zdjęć niż na żywo, ale jest to przecież możliwe.
croope ależ nic się nie stało.
tunrida, ja sobie nie wyobrażam wyczytać takich rzeczy ze zdjęć. Nie wyobrażam sobie nie obejrzeć konia z różnych perspektyw, dotknąć, pouciskać. Tylko poprzez dokładne oględziny mogę znaleźć bolesne miejsca, łaskotki, ocenić budowę kośćca, motorykę ruchu, ruchomość łopatek, szyji itd. 🙂
Dla mnie pasowanie siodła na podstawie zdjęć jest absolutnie nieprofesjonalne. A ocena dopasowania siodła na podstawie zdjęć niemiarodajna. Ale ja jestem trochę staroświecka :p
Standardem powinna być usługa "zrób se odlew grzbietu i nam wyślij, a my uszyjemy ci siodło".
I sposób zrobienia tego odlewu powinien być uproszczony do granic możliwości. Tak by każda lala sobie z tym poradziła.

I nie trzeba by czekać na pasowacza.  😀
Może kiedyś do tego dojdzie 🙂
Ale siodła z odlewu robi póki co jedna osoba w Europie 🙂

Apropo zadań pasowacza :
Five key checks to perform
1 - Size of tree: if the saddle is correctly positioned the tree will slide parallel and as close as possible to the shape of the horse's back.
2 - Due regard for the spine and withers: the gullet between the saddle panels must ensure the comfort of the horse's spine and not press down on it under the weight of the rider. The size of the arch at the pommel must enable compliance with the “4-finger” rule, meaning that a roughly a 5-cm gap should separate the pommel from the withers of the horse.
3 - Balance: once it is seen that the saddle is the right size, the next check is whether the saddle is rightly balanced. The position of the saddle on the horse's back must adapt to its shape so that the weight of the rider is evenly distributed over the entire surface and excess weight is not brought to bear either at the front (on the horse's scapula) or at the rear (on its loins).
4 - Contact of panels: the panels must provide a snug fit at all points over their entire length along the back of the horse; this will ensure that the rider's weight is properly distributed.
5 - Symmetry: look at the horse from the rear and check that the saddle is lying parallel and positioned symmetrically with respect to the spine of the horse.

I f each of these 5 checks gives a satisfactory result, the saddle is correctly positioned and will be comfortable for the horse.

Chyba nie muszę tłumaczyć ?  🤣
Może kiedyś do tego dojdzie 🙂
Ale siodła z odlewu robi póki co jedna osoba w Europie 🙂

Srutututu, a potem mój koń się ruszy i dopiero okaże się, że problem dopiero w ruchu wychodzi... Na zdjęciach też niewiele widać...Bez myślącego człowieka - pasowacza średnio to widzę...
epk, opatentuj elastyczny system zapamiętujący ułożenie grzbietu w ruchu, na podstawie którego wykonywane będą siodła masowo 😀
przepraszam że przerywam dyskusje 😉.

przyszło mi siodło do przymiarki, możecie mi cos pomoc na podstawie tych zdj ? 🙂
http://imageshack.us/f/10/p6211484.jpg/
http://imageshack.us/f/857/p6211487.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/714/p6211490.jpg/
croopie, eee nie chce mi się 😉, a tak na serio to chciałabym brać jakiekolwiek siodło w rozmiarze mojego konia i żeby super leżało...
epk, nie ma tak lekko 😉 Na moją kobyłę pasują trzy siodła: pierwsze rozmiar łęku 33, drugie rozmiar łęku 35, trzecie rozmiar łęku 36 😀 I bądź tu mądrym 🙂
"zrób se odlew grzbietu i nam wyślij, a my uszyjemy ci siodło".
I drugie hasło.
"nagraj jak koń chodzi pod tym siodłem, a ewentualne niezbędne poprawki zrobimy gratis".  😁 ( bo szczerze mówiąc, nie podejrzewam, by aż tyle było koni, którym mimo odlewu grzbietu trudno byłoby dopasować siodło)
croopie, Ale to dopchanie zadnich poduszek też? Wiem, że rozszerzenie łęku na pewno, ale nie jestem pewna co do tych poduch. 🙁

edit: a tak w ogóle to zaczynam przychylnym okiem patrzeć na bezterlicówki.  😵 Wpakuję szerszy łęk, pod siodło baranicę z mattesem i będziemy jeździć....
A mi się trochę marzy co innego. Trochę to upierdliwe by było, ale możliwe do realizacji. Zamawiamy siodło po wstępnych pomiarach - siodło przychodzi i pasowacz jest na miejscu, żeby sprawdzić, czy wszystko ok - jeśli nie, na bieżąco dokonuje poprawek na miejscu - sprawdzając jak leży siodło i koń chodzi po poprawkach. NA MIEJSCU - to myślę dałoby dużo szybsze wbrew pozorom spasowanie i dużo dokładniejsze.
Sankaritarina, podczas zamawiania siodła decydujesz o wypełnieniu poduszek - jeśli jest taka potrzeba, robią podwójne wypełnienie, co skutkuje podniesionym tyłem.

tunrida, ja nie podejrzewam, żeby było aż tyle koni, które tego odlewu potrzebują 😉

epk, ale taka usługa jest już na rynku 😉 Wprawdzie nikt nie rozpruwa siodła w stajni i dopycha, ale podkładki typu mattes correction system idą w ruch i w zależności od ilości i grubości użytych wkładek siodło idzie do dopchania 🙂 Naprawdę ci muszę mówić, kto świadczy takie usługi ? 😀
croopie, ale widzisz - mi chodzi o dopychanie siodła na miejscu - mattes nie pokazuje wszystkiego idealnie - choć jest niezłym rozwiązaniem. Ja wiem natomiast, że taki pomysł zrodził się już w pewnej głowie - mam nadzieję, że go zrealizują 🙂. Bo to na serio mógłby być w przypadku niektórych koni strzał w 10-tkę.
Mam nadzieję, że  ten ktoś tnie podkładki w zależności od potrzeby, a nie wkłada całych, standardowo, takie jakie są.  😉 Jeśli tak, to fajnie, że są takie usługi. I myślę, że nie powinno być tajemnicą w tym wątku kto je świadczy.

epk-A dopasowywanie siodła na miejscu to byłby strzał w 10-kę. Aby tylko ściągnąć taką osobę do stajni i .... wszystko. Sprawa załatwiona od ręki. I myślę, że chętnych byłoby naprawdę sporo. Mimo ceny.
epk, nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wygląda siodło od środka 😀

tunrida, yhhh czekam tylko aż ktoś wyskoczy z pytaniem "ile mi płacą za reklamę?" 😉
Oczywiście Equishop 🙂
Hm...Equishop się ostatnio jednak nie popisał z tego co widziałam. ( mam na myśli poszerzanie siodła)
Ahhh niestety ekspert z ihaha nawet przy dojeździe do klienta, obejrzeniu i "zmierzeniu" konia robi siodła źle. Nic mnie już nie zdziwi.

Mnie też już nic nie zdziwi  🤔
A mi się wydaje, że jeśli zrobi się odpowiednią ilość zdjęć, z odpowiedniego ujęcia, na których dokładnie widać kształt grzbietu konia, to można na tej podstawie uszyć siodło. ( o ile koń nie ma jakiejś mocno nietypowej budowy)

tak jest to możliwe,tylko potrzebna jest jeszcze rozmowa z użytkownikiem/osobą jeżdżącą na koniu, świadomym rzeczywistych potrzeb końskiego grzbietu.

ps. i potrzebna jest jeszcze prawdziwa wiedza i doświadczenie wykonawcy, nie tylko zdobyta na kursach.
wątpię, bo składają siodła z gotowych elementów o różnych możliwościach, ale to za mało
pytanie laika  😡 Jeśli siodło odstaje tyłem (poduchy są dopchane) to jaka jest najprawdopodobniej tego przyczyna? wydaje mi się, że właśnie wtedy uciska przód. Za szeroki rozstaw łęku?
nopebow, za szeroki albo za wąski.
nopebow najlepiej wstaw fotke
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się