Dopasowanie siodła

Caira To super  😀
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
07 czerwca 2011 22:11
jak wymierzyć konia żeby wiedzieć jaki rozmiar łęku potrzeba (chętnie na foto) ?  😡 zaopatruję się w winteca i nie wiem czy wziąść zielony czy żółty łęk na siwego grubasa  😁
Sądzę, że gdy dobrze poszukasz, to znajdziesz gdzieś w necie szablon wintecowej miarki.
Pokombinować, nakleić na tekturę trzymając skalę...
Oczywiście, miarkę można zwyczajnie kupić.
08 czerwca 2011 00:14
halo - potrzebuje konia zmierzyc dosc szybko stad pytanie wiadomo ze mozna tak jak napisalas kupic miarke winteca ale myslalam ze mozna bez takich rzeczy wymierzyc.
Medziiik, sklepy, które mają w ofercie siodła winteca, często wypożyczają miarkę 🙂
jak wymierzyć konia żeby wiedzieć jaki rozmiar łęku potrzeba (chętnie na foto) ?  😡 zaopatruję się w winteca i nie wiem czy wziąć zielony czy żółty łęk na siwego grubasa  😁

Wiesz zawsze możesz od kogoś pożyczyć łęki do przymiarki.
Mons   nowe życie z gniadą lasencją;)
08 czerwca 2011 08:23
Medziiik, zielony i żółty to są najwęższe... a Siwy raczej w drugą strone - więc albo czerwny, albo biały.  😉
Ile płaciliście za dopasowanie siodła?
Hej! Czy mogę prosić o pomoc? 😉

Mam siodło na przymiarkę (Prestige Lucky Dressage). Do mnie dopasowane jst idealnie, super się siedzi, niestety jesli chodzi o konia to już nie jest tak rózowo. Między kłębem a siodłem mieści mi się cała ręka i jeszcze zostaje mały zapas.
Z tym, że to rozmiar 33, niby na kuce bez kłębu. Chyba cięzko będzie znaleźć wiekszy rozstaw w modelu, który mi odpowiada?
Ale za to wysokośc przedniego łęku do tylnego jest prawidłowa.

Co sądzicie?
Moze dac je do poszerzenia? Myslicice, że uda sie poszerzyć az tyle żeby pasowało?

Alice Siodło jest sporo za wąskie  🙁
No tyle to wiem, tylko czy jest jakas szansa żeby je poprawić? Poszerzą mi o tyle żeby leżało ok?

Moje obecne siodło tez jest takie wąskie, tylko, ze dodatkowo na mnie za duże  🙄
Alice, Equishop poszerza siodła i z pewnością dopasują ci je do konia. 😉
Właśnie dzwoniłam do ihaha.pl i własciwie już sie dogadaliśmy 😉 Troche to będzie mnie kosztowac, ale chyba warto😉
cieciorka   kocioł bałkański
08 czerwca 2011 16:03
Alice, następnym razem wstaw zdjęcia z zapiętym popręgiem
A ja mam pytanie. Czy sklep ihaha ma swoją własną maszynę do poszerzania, czy wysyła siodła do Equishopu?  👀
wysyła do Equishopu
Czyli w Polsce jest tylko jedna maszyna do poszerzania siodeł Prestige? Ciekawe czy firma Prestige w jakikolwiek sposób nadzoruje pracę swoich przedstawicieli odpowiedzialnych za poszerzanie siodeł.
Gillian   four letter word
08 czerwca 2011 16:43
Alice, ja miałam 33, poszerzyłam do 36 i dalej już się nie dało, więc - możliwość poszerzania jest ograniczona. Poza tym samo poszerzenie nie gwarantuje, że siodło dobrze będzie leżało. Moje podniosło się całe tyłem, mimo że nadal było za wąskie. Ale życzę powodzenia mimo wszystko 🙂
Podniosło sie tyłem mimo ze za waskie?  😲

Alice Powodzenia z tym "poszerzaniem"
08 czerwca 2011 17:20
tak, przód osiadł - tył się uniósł. Trzeba by dopychać.
zazwyczaj tak sie dzieje jak siodło jest za szerokie. Za waskie siodlo leci do tyłu..
08 czerwca 2011 17:31
na moje oko do pełnego pasowania do pleców zabrakło jeszcze rozmiaru i byłoby ok pod tym względem. Bo było jeszcze trochę ciasnawe, takie na cienki czaprak.
08 czerwca 2011 19:02
Medziiik, zielony i żółty to są najwęższe... a Siwy raczej w drugą strone - więc albo czerwny, albo biały.  😉

A nie wlasnie najszersze ? To chyba cos zle przeczytalam 😉
najwęższe. dwa najszersze od końca to właśnie tak jak mówi Mons, biały i tuz za nim czerwony.

Alice, sporo za wąskie, ale myślę, że warto poszerzyć skoro Ci odpowiada.
Alice, pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm co do możliwości sensownego poszerzenia tego siodła 🙁 Przedni łęk musiałby być potężny w stosunku do całości. Nawet jeśli technicznie to możliwe, to wątpię aby potem jeźdźcowi było wygodnie.
Dramka, jeśli siodło Gillian dobrze leżało tyłem przy byciu za wąskim to naturalne jest, że jak przód opadł to tył poszedł do góry...

co do siodła Alice, to IMO trzebaby je poszerzyć + skorygować tylne poduszki - właśnie po to, żeby nie przewaliło się na przód. Bo tyłem wygląda aktualnie na stabilne. Ale szczerze - nie wiem czy jest to w tym przypadku wykonalne...
Hm, no nie wiem. Przesłałam zdjęcia do p. Kostrzewy i zobaczymy co powie.
W ogóle po zapięciu popręgu wygląda to sporo lepiej, więc może jest nadzieja😉

Bo jak nie to to ja nie wiem juz jakie  🙄 Strasznie cięzko dopasowac do mnie siodło.
skąd je dorwałaś? jeśli sie nie zdecydujesz, daj się hajtnąć  😉
_kate, jasne, nie ma sprawy😉 Jak się zdecyduję to tym bardziej Ci dam zobaczyć😉

A dorwałam przez przypadek (nawet nie mając wielkiego zamiaru zmieniać w tym momencie siodła) z ogłoszeń voltowych😉

jak sie nie zdecydujesz, to też daj. Może ja je wezmę.
jeśli kupujący wyrazi zgodę rzecz jasna.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się