Siodło skokowe

Fajny był ten wątek - z naciskiem na "był".
Od kilkunastu stron jest tylko prestige vs HB  👿
Dramka- tu mówię do Ciebie nie do firmy Prestige i do innych firm.
wszystkich producentów szanuję- wcześniej to pisałem- jeśli ktoś ten wątek śledzi nie zaprzeczy. Każda firma ma swój topowy model siodła. Ja o jakości wykonania siodła bez względu na jego marketing, jakości, modelu i komfortu dla jeźdźca i konia nie wypowiadałem się. Większość producentów siodeł ma swoich jeźdźców testowych, którzy katują swoje tyłki na modelach testowych, które zanim wejdą do produkcji seryjnej są wielokrotnie zmieniane i ulepszane.
Ja sam dla siebie jestem jeźdźcem testowym + moi kuzyni i inni znajomi, którzy jeżdżą DUŻE konkursy. Ja mogę powiedzieć śmiało,że od ponad 30 lat mam kontakt z końmi. Do chrztu jechałem bryczką. Ojciec mnie tam zawiózł. Do dzisiaj jeżdżę konno po to aby testować swoje siodła.. Jako 16-latek zacząłem pracę w rymarstwie- co robię do dzisiaj. To wszystko na temat moich umiejętności.
Jeżeli chcesz zapraszam do mnie na sprawdzian umiejętności w konkurencji skoków na dzień dobry zaczniemy od 120 na oklep.

ps. Dramka odnoszę wrażenie,że nie potrafisz czytać postów ze zrozumieniem. Ktoś i Wrotki oraz wielu inny użytkowników wypowiada się bardzo dobrze o innych producentach siodeł. Mam wrażenie,że Ty tego nie dostrzegasz.
Mia wyjełaś mi to z ust  👍

I to jest najbardziej przykre, że robicie antyreklame Bogdanowi.

Świat jeździecki jest bardzo mały, dobre rzeczy nie trzeba reklamować i konkurencje oczerniać.

no widzisz "każdy sądzi wg siebie", a ty za wszelka cenę chcesz narzucić moim wypowiedziom perspektywę dorywczego handlarza fajansem, za wszelką cenę chcesz mi narzucić swoją perspektywę...a ja nie handluję i niczego nie reklamuję, opisuję tylko fakty dotyczące moich doświadczeń z siodłami skokowymi i ich marek.
rozumiem że handlarzowi w głowie się nie mieści, że można zupełnie bezinteresownie przestrzegać ludzi przed kupowaniem towaru, który jest przeszacowany, bo towar ten obiecuje walory których zupełnie nie spełnia!
dla kogoś informacja że "terlica pod wpływem temperatury elastycznie dopasowuje się do grzbietu konia" powinna oznaczać, że wraz z upływem czasu pracy konia siodło będzie leżeć na nim coraz lepiej...a tak zupełnie nie jest, bo zwrot "terlica pod wpływem temperatury elastycznie dopasowuje się do grzbietu konia", oznacza tylko tyle, ze aby dopasować siodło, należy użyć specjalistycznej maszyny, która termicznie pozwoli pasowaczowi, na zmianę rozstawu łęku-aż tyle i tylko tyle. czy uświadomienie tego laikom, uważasz za robienie komuś reklamy?
...i może jestem chamem, ale wolę to, niż być idiotą którego stać jedynie na bezmyślne cytowanie reklamowych folderów, podsunietych mi przez hurtownika. 😁
Wrotki Wolę być idiotą niż takim chamem jak ty  😉

Bogdan Szanujacy sie producenci nie krytykuja wyrobów konkurencji, a tak samo czytaja wątek i śledzą.  😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
22 maja 2011 19:12
Wiesz Dramko,jest w jezyku polskim takie fajne sformułowanie - "pożyteczny idiota"  😀iabeł: ...ale niestety język polski przerasta Cie na tyle,że nie jesteś w stanie zrozumieć kontekstu tego powiedzenia.możesz mnie też nazwać chamem 😁

junior przesiadł się dziś w inne siodło -jest zachwycona  🤣 prestige ląduje na allegro.a siodło jest marki,która przez ostatnich kilka stron się nie przewinęła  🏇
Ktoś, ale zdradź co wybrał "Junior" 🙂.
22 maja 2011 19:20
pessoa 🙂
Ktoś Swoimi wypowiedziami sama o sobie wydajesz opinie, Ja nie bede sie zniżać do twojego poziomu.

No proszę 🙂.
22 maja 2011 19:27
Dramka, kończ waść,wstydu oszczędź...wiesz z czego to cytat?każdy kto posługuje się językiem polskim w stopniu komunikatywnym,wie,co napisałam 🤣

epk, bardzo sympatyczne siodełko i super leży na Małym 🙂
A ja dziś wsiadłam w Kentaura Naxos.
Zalety:
-pięknie wykonane(wygląda jak Prestige)  😂
-fajnie układa łydkę
Wady:
-mimo że close contact czułam się nad koniem
- niestety skóra mimo że cielęca nie jest tak miękka jak Prestige i siedzisko też nie jest tak wygodne

Cena 4600zł obecnie, klocki można sobie zamówić większe wg uznania.
Co prawda tylko stępowałam, bo koń koleżanki był po parkurze właśniem, ale tyle mogę napisać.
Ktoś Brawo potrafisz cytować  😅

Wracając do wątku..

Dla mojej małej kupiłam pessoa rodrigo pony (bez klocków z tyłu), lepiej siedziała z moim arezzo więc sprzedałam.  🙁
biorąc pod uwagę, że siodła skokowe nie służą do tego żeby w nich przesiadywać, to dokonałaś Perlico bardzo rzetelnego testu użyteczności  😂
Wrotki Wolę być idiotą niż takim chamem jak ty  😉

Bogdan Szanujacy sie producenci nie krytykują wyrobów konkurencji, a tak samo czytaja wątek i śledzą.  😉
przez cały czas sadziłem, że w swojej handlowej perfidii rzniesz głupa Dramko...teraz już wiem, że się myliłem, ty wcale tego głupa nie rżniesz... 😎
...i nawet nie znasz znaczenia prostego słowa "krytyka", bo niby dlaczego dokonanie analizy jakiegoś produktu miałoby być nie fair? 🤔wirek:

kiedyś prostacy nie zbliżali się do koni, bo w pracy robili wołami-jaka szkoda, że te czasy już minęły 😵
Wrotki Zaskocze cie i odpowiem bez ubliżania..

"bo niby dlaczego dokonanie analizy jakiegoś produktu miałoby być nie fair? "

Tylko dlaczego w tym wątku inni producenci sie nie wypowiadaja? Wiem..bo też są głupkami  😁

Ty w swoim cc nie stępujesz?  🤔
"bo niby dlaczego dokonanie analizy jakiegoś produktu miałoby być nie fair? "

Tylko dlaczego w tym wątku inni producenci sie nie wypowiadaja? Wiem..bo też są głupkami  😁
a nie dlatego, że nie należą do społeczności R-V...no bo niby po co miałby się logować na jeździeckim forum prawnik, manager lub PRowiec? 😁
Ty w swoim cc nie stępujesz?  🤔
stepuję, ale nie do stępowania je kupiłem...do stępowania, to na dobra sprawę, siodło zupełnie nie jest potrzebne 😎
Dramka - To ty nie wiedziałaś? Jak się siedzi już na skokowym siodle to wolno tylko skakać, nie wolno ani rozstępować konia, ani nic podobnego.. Chyba, że na ten stęp zmieniasz siodło  😂
[quote author=wrotki link=topic=1249.msg1018029#msg1018029 date=1306090293]
biorąc pod uwagę, że siodła skokowe nie służą do tego żeby w nich przesiadywać, to dokonałaś Perlico bardzo rzetelnego testu użyteczności  😂

Wrotki ty chyba jesteś zakompleksionym mężczyzną, bo widzę że krytykujesz wszystko co ja napiszę;
Dla mnie jest ważne miękkie siedzisko bo mam "zryty" kręgosłup.
Ty pewnie nigdy nie pracujesz z koniem ujeźdżeniowo i cały czas jeździsz w półsiadzie-kłus ćwieczebny i stęp także pewnie w półsiadzie 🤔wirek:
Po za tym jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem to zaznaczyłam że tylko stępowałam...
Po za tym całe siodło (tybinki także ) nie są tak miękkie w PRestigu, ale może to być zaleta bo pewnie jest trwalsze...
No widzisiz nie wiedziałam  🤔

Do stępa siodło okazuje sie jest nie potrzebne..

W siodle skokowym też sie pewnie nie kłusuje i nie galopuje bo wrotki ma od tego ludzi 😁

Dramka - To ty nie wiedziałaś? Jak się siedzi już na skokowym siodle to wolno tylko skakać, nie wolno ani rozstępować konia, ani nic podobnego.. Chyba, że na ten stęp zmieniasz siodło  😂
no to chyba w jeździectwie naturalnym tylko 😂
znów wychodzi jak mało wiesz Perlico...szydzenie z półsiadu w stępie, to oznaka dużej odwagi, albo jeszcze większej ignorancji
...a siodło skokowe testuje się na treningu skokowym, a nie przesiadując w nim w stępie. 🤔wirek:
Dziewczyny...weźcie nie przesadzajcie w drugą stronę.
Jak można oceniać siodło skokowe, nie skacząc w nim, nie galopując a jedynie stępując konia? Może ja się nie znam....ale ja bym nie odważyła się oceniać siodła skokowego nie skoczywszy w nim czegoś.
Wiadomo, że już po samym wsiądnięciu sporo można powiedzieć, ale TESTOWANIEM siodła bym tego nie nazwała i nie spieszyłabym się z oceną.
wrotki - chyba w twoim jeździectwie  😵
Tylko jeżeli siodło skokowe jest nie wygodne w stepie po co dalej testować?

Chyba ze sie w nim nie stepuje..
wrotki - chyba w twoim jeździectwie  😵
bo twojego jeździectwa zupełnie nie ma 😂

Tylko jeżeli siodło skokowe jest nie wygodne w stepie po co dalej testować?
bo może być doskonała skokówką, a w stepie to najwygodniej jest w westernowej kulbace, w skokówce nie musi być tak wyśmienicie 😎
wrotki -  😁 No w "moim" jeździectwie jest tak, że przed skokami trzeba rozstępować konia, trochę pokłusować, troszkę czegoś porobić, a później skoki.
Bo później się dziwią, że konie mają problemy ze stawami 😀 Więc jeśli uważasz to, że nie jest to jeździectwo, bo jeździectwo to wsiadanie na konia, galop skoki i dziękujemy Panu to w takim razie masz rację, mojego jeździectwa zupełnie nie ma.
Anetkis, a ja mam wrażenie, że Ty nie rozumiesz o co Wrotkowi chodzi. Czepiłyście się tego stępowania, że niby on nie stępuje i uważa za niepotrzebne, choć on nic takiego nie powiedział / napisał. Ale napisał za to, że ocena siodła po stępie to jest bzdura. I to prawda. I to nie tylko skokówki, każdego. Jak można w ogóle podejmować się oceny siodła, w którym nic nie robimy. Nawet nie ruszamy się w nim - generalnie tylko ruch konia nas zabiera... Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Ludzie stępowałam w tym siodle, bo to były zawody i przyszłam tylko na chwilę żeby obejrzeć to siodło i nigdzie nie nazwałam tego testem.
Kentaury i tak będę TESTOWAC  w tym tygodniu na swoim siodle jeżdżąc stępem, kłusem, galopem i skacząc także!!!!!!!!!!!!
Odbiegacie od tematu...
ale Anetkis, to jest tak, jakbyś sprawdzała możliwości samochodu terenowego poprzez usiędnięcie(?) za kierownicą i włączenie radia. każdy samochód pod tym względem jest taki sam. to jak to radio się włącza nie ma wpływu na to jak samochód radzi sobie w jego "naturalnym środowisku" i w tym do czego został stworzony.
mojego jeździectwa zupełnie nie ma.
QED-skoro musisz pisać o tych oczywistosciach 😂
ankers Tu masz rację, że siodło powinno zostać również wytestowane w tym do czego zostało stworzone. Ale też jeśli w tym samochodzie będziesz czuć się jakbyć na betonie siedziała to jazdy w nim nie będą sprawiać Ci przyjemności.
Ale też jeśli w tym samochodzie będziesz czuć się jakbyć na betonie siedziała to jazdy w nim nie będą sprawiać Ci przyjemności.
jeżeli ten samochód ma służyć do wyścigów...to dokładnie tak powinno być.
a ty znów dowodzisz , ze piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się