Prestige

Płaska to jest Carisma (jeśli porównywać z innymi Prestigami), Versailles jest siodłem półgłębokim, co nawet producent/przedstawiciel pisze na swojej stronie.
Ja mam meredith limited edition i powiem wam, ze tak jak na zwyklej mereditce mi sie jezdzilo zle tak w tej limited edition sie zakochalam..  😍 a myslalam , ze one sie TYLKO design'em roznia. Takze jak ktos skreslil meredith to niech wypróbuje limited edition. Dla mnie to jest jak niebo a ziemia. 😉
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
19 maja 2011 10:23
Wyczytałam kilka opinii nt Prestige Venus K New (m.in.Lostak, kotbury)
Czy ktoś jeszcze testował/posiada to siodło i może podzielić się wrażeniami?
Moja koleżanka ze stajni ma- bardzo  zadowolona. Wyraźnie poprawiła jej się stabilizacja łydki w tym siodle,prezentuje się lepiej na koniu 😀
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
19 maja 2011 13:27
Ja jak jeździłam w Versailles znajomej byłam baaardzo zadowolona. Sto razy lepsze niż skokówka Daw-Maga, z której wyleciałam w kosmos przy pierwszym bryknięciu Belfasta 🙄
możesz coś więcej o Versailles napisać- jak się siedzi? miękkie?ma małe klocki- czy skakałaś w tym siodle?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
19 maja 2011 15:55
Perlica tak, według mnie to stosunkowo miękkie siodło, jak dla mnie - pingwina - tylni łęk jest płaski 😁 i to wystarczająco. Małe klocki są super, skakałam i dawało dużo swobody. Ja gdybym mogła kupić używane w dobrej cenie to bym się nie zastanawiała 🙂
Oczywiście, są inne modele które wyglądają równie ciekawie, jak Meredith, Carisma czy Paris D. Najlepiej popróbować parę, ja miałam tylko porównanie do Daw-Maga.
19 maja 2011 16:00
Perlica dzięki.
Gdyby zdarzyło Ci się podpytać koleżankę o szczegóły, to byłabym niewymownie dźwięczna 🙂
Strucelka dzięki za info- na razie będę próbować Elastica i Arezzo, a potem może Versailles dla porównania.

ms_konik zapytam oczywiście, ale wyjechała i wróci w przyszłym tygodniu.
Wiem że siodło ma skracane tybinki, bo standardowe były za długie.
epk To że carisma ma bardziej płaskie siedzisko to nie zaczy ze versailles też nie ma płaskie, jest to siodło cc, siedzisko podobne do starego goldena. Siedziałaś w tym siodle i skakałaś? Na stronie piszą także że nowy golden "Wykonane z tłoczonej, antypoślizgowej skóry o świetnych parametrach wytrzymałościowych"  😲

Perlica miekkie, ale malutkie klocki. Zobaczysz po arezzo i elastic jak bardzo się różni  😉
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
19 maja 2011 16:13
Ja mam Versailles, zdecydowanie jak siadam raz na jakiś czas w Elastic'a to nie mogę się przyzwyczaić że tak mocno narzuca pozycję 😉
A to bardzo dobrze 🏇-bo chcę poczuć różnicę i wybrać takie którego nie będę  zmeniać za rok...
Dramka, jeśli producent pisze, że jest to półgłębokie siedzisko to nie widzę powodu, żeby twierdzić co innego - w carismie jako jednym z niewielu jest podane płaskie siedzisko, w versallies półgłębokie, zresztą golden stary i nowy (w starym miałam okazję jeździć) także miał półgłębokie siedzisko. Różnicę widać gołym okiem na zdjęciach nawet. Widziałam te siodła razem na żywo - różnica jest i to dość spora. Mam wrażenie, że ty masz jakieś odmienne niż producenci siodeł znaczenie słowa "płaski".
[quote author=ms_konik link=topic=12583.msg1014731#msg1014731 date=1305797005]
Wyczytałam kilka opinii nt Prestige Venus K New (m.in.Lostak, kotbury)
Czy ktoś jeszcze testował/posiada to siodło i może podzielić się wrażeniami?
[/quote]
Ja mam to siodło także mogę spróbować odpowiedzieć na twoje pytania 🙂
Epk

http://www.equishop.pl/zobacz,706,kat,63,prestige-versailles-d

"To siodło skokowe „ close contact ”. Posiada płaskie siedzisko, niewielkie poduszki kolanowe i łydkowe, dające wiele swobody ruchom łydki, cienka tybinka umożliwia bliski kontakt z koniem"

Arezzo wedlug opisu też ma półgłębokie, więc jutro wrzuce obydwa siodła na koniu i zrobie fotki, zobaczysz roznice.
Radzę sprawdzić na stronie PRODUCENTA  - oba siodła maja półgłębokie siedziska i arezzo i versailles. Tylko Carisma z siodeł skokowych ma wg PRODUCENTA płaskie / płytkie siedzisko. Interesuje mnie to, co pisze o swoich siodłach PRODUCENT. Piszą w obu językach obcych, które powinnaś znać - niemiecki i angielski.
A tak poza tym to nie rozmawialiśmy o tym, czy to jest close contact, tylko czy to siodło jest płaskie - nie jest, PRODUCENT pisze, że siedzisko jest półgłębokie. Czyli NIE JEST płaskie.

tu jest opis tego siodła:
http://www.prestigeitaly.com/elenco.php?padre=&cat=1&id=137

Perlica - mi się bardzo spodobała Venus K New - z tym, że to siodło musi być dobrze dopasowane do jeźdźca i konia, inaczej nie docenisz go 😉. Tu nie ma miejsca za bardzo na 2 cm za długą tybinkę np 😉. W siodle tym siedzisz bardzo blisko konia - niezłe uczucie jazdy "w koniu".
Ja nie musze sprawdzić na stronie producenta bo mam to siodło i mam arezzo i maja inne siedziska.  🙄

A ty sie dalej ślepo sugeruj opisami producenta  😁
To zobacz jeszcze Carismę albo siodła PŁASKIE innych producentów i zobacz co to jest płaskie siedzisko. Nie muszę się sugerować - ślepa nie jestem, widziałam na żywo i tyle. Po prostu nie miałaś w rękach płaskiego siodła i tyle - gdybyś miała, wiedziałabyś że tak na prawdę to nie jest płaskie siodło.
Wyobraz sobie ze u nas w stajni jest carisma  🙄
I nie widzisz różnicy między nią a versailles? 🤔zok:
Przeczytałaś ze wczesniej napisałam że carisma jest bardziej płaska? 🙄

To może jednak uwierz producentowi, który napisał, że wg niego Carisma jest siodłem z PŁASKIM siedziskiem a pozostałe, są z siedziskami PÓŁGŁĘBOKIMI. Czy dalej będziesz pisać, że producent, który te siodła produkuje nie wie co produkuje i DRAMKA wie lepiej, co on produkuje...  🤔wirek:
Czy do ciebie dociera ze mam obydwa siodła, w obydwu jeździłam i nie maja takie same siedzisko?
Dziewczęta drogie proszę się nie denerwować 😂

EPK koleżanka ma Venuskę dopasowaną przez Panią Olę właśnie.Wygląda super to siodło.
Ktos
To ze ladne to bez dwóch zdań. Ale jak usiadłam w niego to jednak za malo dla mnie z przodu jest, potrzebuje zeby jednak trochę cos tam bylo. Plaskie nie w sensie siedzisko, tylko poduszek.
No nic, najpierw wzięłam Michela do testowania, zobaczę co i jak.
Dramka, a czy do Ciebie dociera, że to że nie są takie same, nie oznacza jeszcze że jedno z nich chociażby jest płaskie? Właśnie dlatego żeby ludzie nie opowiadali własnych "wydaje mi się" to producent podzielił siedziska. Zrobił to sam, na podstawie bezwzględnej głębokości siedziska mierzonej w jednostkach miary a nie odczuciach jeźdźców. Siedzisko nie różni się tylko głębokością ale wyprofilowaniem co wpływa na wrażenia, ale nie na bezwzględną matematyczną miarę. Dlatego wierzę PRODUCENTOWI i jego specyfikacji siodeł, bo ludzie mają różne wrażenia. Dla Ciebie siodło płaskie to co innego niż dla Wrotkiego czy Poni np.
To nie tylko moje wrażenie, to jak leży na koniu..

Arimona a mi sie nie podoba 😁 Michel ma wieksze poduchy.  😉
epk To że carisma ma bardziej płaskie siedzisko to nie zaczy ze versailles też nie ma płaskie, jest to siodło cc, siedzisko podobne do starego goldena. Siedziałaś w tym siodle i skakałaś?
kupa bardzie to, a nie CC! mój junior ma to siodło, czasem w nie wsiadam i ani nie jest CC, ani nie jest płaskie- to tradycyjne, normalne, dystansujące od konia siodło, które będzie za chwile na Allegro w ofercie 😁.
a sprzedawca, to dowolne głupoty może sobie wypisywać...nie jest obiektywny i z definicji być nie może-opisze towar dowolnym przymiotnikiem, który spowoduje zainteresowanie nabywcy
20 maja 2011 09:00
gacek 🙂 oo, fajnie!
Opisz proszę swoje odczucia, zalety oraz wady z punktu siedzenia Twoich czterech liter 🙂
wrotki

"nie jest obiektywny i z definicji być nie może-opisze towar dowolnym przymiotnikiem, który spowoduje zainteresowanie nabywcy"

wyobraz sobie ze nie kazdy kupujac siodło szuka cc..

a ty jesteś obiektywny?  😁

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się