Siodło skokowe

Tolcio, Passier z tego co wiem też do tej pory te wyższe modele robi na drewnianych terlicach.
a mnie bardzo przekonują terlice Prestige, bo tworzywo podatne jest na odkształcenia i pod wpływem temperatury jest bardziej plastyczne;
ogromnym plusem jest też waga takiego siodła-jest lekkie jak piureczko, a dla mnie ma to duże znaczenie; dodatkowo fajnie te siodła amortyzują - jeśli chodzi o kręgosłup mój głównie i koński także;
Przekonują cię same terlice, czy też to co na ich temat wypisuje sprzedawca?
i jedno i drugie;
pracuje obecnie w branży związanej z tworzywami sztucznymi więc co nie co wiem w tym temacie, ale mam Prestiga obecnie i jest to siodło leciutkie bardzo,fajnie leży na koniu.
Dla mnie bardzo istotna jest waga siodła bo przy wzroscie 160cm i wadze 49kg jest to duże ułatwienie dla mnie przy siodłaniu.
No to wiesz ile waży twoje siodło, tak w kg?...wiesz ile ważą inne siodła, w tym np comet II passiera, lub inne porównywalne z klejonego drewna?

epk
Tolcio, Passier z tego co wiem też do tej pory te wyższe modele robi na drewnianych terlicach.
I co z tego. Co to są najwyższe modele, w czym uzewnętrznia się ich wyższość nad innymi modelami - wykonanie, ma miejsce coś specjalnego w  trakcie jazdy w ruchu konia, które modele Comet Franki Slutak, GG, Hubertus Smith? ( przepraszam za błędy w pisowni nazwisk). Nie dalej jak w lutym oglądałam, "giełam" drewniano-metalowe terlice na stoisku Passiera i mnie nie urzekają ani w formie terlicy, ani zbudowanego na niej siodła. Cena to tylko bodzięc do dociekań, a nie argument. 🙂
Wcale mi nie zależy by kogokolwiek przekonywać do mojej opinii, po prostu ją wyrażam i cieszę się, że inni robią to samo. Znam bardzo dobrze od środka Amerigo i jako użytkownik, i cenie sobie te markę, Passier też zacna firma ale mnie te siodła kompletnie nie pasują, poza jednym mało popularnym w Polsce Hubertusem Smithem(ujeżdżeniówka). Dla mnie, że model z drewnianą  terlicą jest droższy od tworzywa to nie jest dowód na to, że coś jest lepsze czy gorsze, bardziej informuje mnie o poglądach producenta co jego zdaniem jest bardziej godne uwagi. poza tym tworzywa są droższe i tańsze (w zależności od parametrów technicznych) a ja nie wiem czego użyto do wykonania tej terlicy w siodle tańszym - może to jakiś wariant ekonomiczny. Lub inaczej, skąd mam wiedzieć czy użycie wysokogatunkowych tworzyw, w tych siodłach nie spowodowałoby, że cena tych siodeł była by znacznie wyższa niż przy terlicy drewnianej.
bo tworzywo podatne jest na odkształcenia i pod wpływem temperatury jest bardziej plastyczne;
w tym przypadku można mówić jedynie o możliwości poszerzenia przedniego łęku metoda termiczną

ogromnym plusem jest też waga takiego siodła-jest lekkie jak piureczko

znam lżejsze siodła

Tolcio przewagą terlic drewnianych jest to co wcześnie pisałem- jest możliwość trwałego sklejenia uszkodzonej terlicy- w przypadku terlic z tworzyw sztucznych jest to nie możliwe.
Co do cen siodeł- cóż to nie jest  do końca miarodajne, jak we wszystkim.
To jest jakaś paranoja....
Ostatnio pozbyłam się siodła i chyba nie potrafię kupić nowego. A wymagań wielkich nie mam  - ma idealnie pasować na konia i mi nijak nie przeszkadzać.
Możliwe, że niestety będę musiała odpuścić moje wymarzone, szyte siodło bo terminy odległe a nie mam na czym jeździć  🙁

I co zrobić? Jakiej firmie mogę zaufać przy doborze?
Zaczynam się poddawać a ta opcja raczej nie wchodzi w grę...

Nic tylko marudzę wszystkim naokoło a jakoś nie potrafię nic ruszyć.
Ramires, bądź dobrej myśli  😀
No to wiesz ile waży twoje siodło, tak w kg?...wiesz ile ważą inne siodła, w tym np comet II passiera, lub inne porównywalne z klejonego drewna?

Ja miałam pare, najlzejszy prestige. CWD bardzo ciężki, passier i stubben też ciezszy.

Bogdan Siodło pękło za 5000zł w trakcie jazdy i nie zareklamował? Dziwne  🤔

W moim pierwszym siodle (golden brązowy) wytarł sie lakier na tybinkach, odesłałam i zostały wymienione tybinki na nowe, bez problemu.

Pierwsze słysze o o siode prestige które pęka w trakcie jazdy  😲

Czy można poszerzyć siodło z drewnianą terlicą?
Czy można poszerzyć siodło z drewnianą terlicą?
oczywiście- tak

Dramka mogę podac nr tel do osoby której właśnie pękła terlica w czasie jazdy- możesz pogadać.
Znam jeszcze jeden przypadek,ale to już na pw lub na tel.
Bogdan Ale po co?  😉 Różne rzeczy sie zdarzają, Ja bym reklamowała i tyle.
a On nie reklamował tylko przywiózł do mnie,
dlaczego? sam jestem teraz ciekawy, zapytam jutro- teraz już późno
przepraszam, jeśli to było gdzieś w tym wątku, ale zwyczajnie nie mam czasu go czytać całego; <
Zbieram na siodło. Generalnie prestige. ale czy możecie mi polecić jakieś inne, mniej więcej z podobnej półki cenowej i jakościowej, które mogę łatwo dostać używane w Polsce? ;> do jazdy głównie skokowej, ale czasem jakiś teren...
prosiłabym od razu również modele  :kwiatek:
Wrotki moje siodło bez osprzętu waży 5,5 kg, nie trzymałam w ręku lżejszego siodła (chyba wyścigowe). Waży tyle ile treningowe siodło wyścigowe i dla mnie to istotne. Ale to zależy od moedelu-trzymałam Venezię i jest już dużo cieższa.

przepraszam, jeśli to było gdzieś w tym wątku, ale zwyczajnie nie mam czasu go czytać całego; <
Zbieram na siodło. Generalnie prestige. ale czy możecie mi polecić jakieś inne, mniej więcej z podobnej półki cenowej i jakościowej, które mogę łatwo dostać używane w Polsce? ;> do jazdy głównie skokowej, ale czasem jakiś teren...
prosiłabym od razu również modele  :kwiatek:

JSBach ale Prestige kosztują od 3,5 do 10 tysięcy nowe, używane można znaleźć taniej-ja mam na sprzedaż tanio rocznego Prestiga  😅
Więc podaj przedział cenowy to coś ci doradzę, bo akurat szukam właśnie dla siebie.
Bogdan no jestem jestem 😉 chociaż nie wiem czy jutro do Was dojadę...

Perlica bez przemycania reklam!
Myślę, że tak do 2,200. Muszę sama nazbierać, a to nie jest takie łatwe jak się nie może pracować -.-Najbardziej chyba mnie interesował elastic, słyszałam dobre opinie, a nie jest drogie  👀
Perlica, które masz siodło Prestiga?
Bogdan Silver Stara
Wrotki moje siodło bez osprzętu waży 5,5 kg, nie trzymałam w ręku lżejszego siodła (chyba wyścigowe) no to już wiem że trzymałaś w ręku bardzo mało siodeł...a na pewno nie tych lepszych. Comet II waży kilogram mniej, HB-C pół kilograma...(na razie).
Dystybutor na swojej stronie podaje wagę 7 kg
Myślę, że tak do 2,200. Muszę sama nazbierać, a to nie jest takie łatwe jak się nie może pracować -.-Najbardziej chyba mnie interesował elastic, słyszałam dobre opinie, a nie jest drogie  👀

Sama się nad tym siodłem zastanawiam i pewnie i tak je wezmę 😂 ale dla pewności chcę powsiadać w kilka- jutro siadam w Stubben Siegfried 2
Ale nowy Elastic 5,5 tysiaca, uzywany nawet gdzies w ogloszeniach był za ok 2 tysie.
Elastic mi się podoba...
A jak cenowo wyglądają siodła HB Contact? ; >
Bogdan może z osprzętem? ja ważyłam swoje z ciekawości, a mam dostęp do wagi wyscigowej, która dobrze działa.
Wrotki nazwy siodeł o których piszesz mi nic nie mówią, ale myślę że to siodła cc. Nie można ich porównać to bardziej wchestronno-skokowego silver stara, bo on zawsze będzie cięższy z racji tego że to inne siodła z budowy.
Porównuj siodła cc z siodłami cc- to już ma sens.
Perlica, na stronie, nie mowy o osprzęcie tylko o gołym siodle.
tu http://www.equishop.pl/zobacz,40,kat,63,prestige-silver-star
to nie wiem 🙂 mojemu coś brakuje że takie leciutkie 😵
Elastic mi się podoba...
A jak cenowo wyglądają siodła HB Contact? ; >

Musisz o to pytać Bogdana, ja nie mam pojęcia.
Bogdan może z osprzętem? ja ważyłam swoje z ciekawości, a mam dostęp do wagi wyscigowej, która dobrze działa.
Wrotki nazwy siodeł o których piszesz mi nic nie mówią, ale myślę że to siodła cc. Nie można ich porównać to bardziej wchestronno-skokowego silver stara, bo on zawsze będzie cięższy z racji tego że to inne siodła z budowy.
Porównuj siodła cc z siodłami cc- to już ma sens.

to wątek o siodłach skokowych przecież, a nie o ich imitacjach, lub namiastkach.
to może utwórz odrębny o siodłach wszechstronnych o profilu skokowym 🤔wirek: bo takim jest Prestige Silver Star wg producenta
I na pewno nie nazwałabym akurat tego siodła imitacją.
NA stronie dystrybutora jest w zakładce siodła skokowe, więc może napisz do nich żeby utworzyli zakładkę imitacje siodeł skokowych 😉
to może utwórz odrębny o siodłach wszechstronnych o profilu skokowym 🤔wirek: bo takim jest Prestige Silver Star wg producenta
I na pewno nie nazwałabym akurat tego siodła imitacją.
to może ty zainicjuj taki wątek, bo ja pisze o siodłach skokowych, a ty o ich wszechstronnych imitacjach...chociaż sprzedawca nic nie pisze o tej wszechstronności, wręcz przeciwnie, zachwala je jako skokówę "dla amatorów jak i profesjonalistów"...coś się dużo mylisz w zeznaniach-waga inna i przeznaczenie siodła inne, może masz zupełnie inne siodlo, a ktoś tylko ometkował to siodlo jako silwer stara?ps. A na stronie dystrybutora są jeszcze grubsze przekoloryzowania, ale to nie mój problem, bo nie mam zamiaru kupować tych siodeł...są lepsze i  w tym również inne włoskie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się